Delicious LinkedIn Facebook Twitter RSS Feed

bubur jadi nasi, apa pun tak boleh

DULU
Roadtax mahal, Insurans murah

SEKARANG
Roadtax murah, Insurans mahal

DULU
pakai tv ngan ariel biasa pun dapat siaran

SEKARANG
pakai tv mesti kena ada ASTRO

DULU
takde skim rumah pertamaku

SEKARANG
skim rumah pertamaku + harga rumah naik melambung2


senario yang boleh dilihat kat Malaysia sekarang. bila kerajaan mengumumkan rebat/ diskaun/ insentif/ potongan/ subsidi kepada rakyat, esok comfirm2 harga barangan atau perkhidmatan akan naik.

Pengguna slalu ditindas dengan kenaikan harga barangan/ perkhidmatan yang ditawarkan. contohnya, pihak insurans dengan sesuka hati menaikkan premium insurans setiap tahun. last2, pengguna yang kena bayar lebih kepada pihak insurans. takde insurans, means tak boleh buat roadtax kete/ moto/ lori/ treler aku.

If kurang jelas,

Motosikal(<250)
Roadtax - RM 2.00
Insurans - RM 187.00 (hrga berubah2 mngikut nilai yg diinsuranskan, tahun)

Motosikal(>250)
Roadtax - RM 250.00
Insurans - RM xxx.00 (hrga berubah2 mngikut nilai yg diinsuranskan, tahun)

Kereta(<2000 cc)
Roadtax - RM 20.00
Insurans - RM 267.00 (hrga berubah2 mngikut nilai yg diinsuranskan, tahun)

Kereta(>2000 cc)
Roadtax - RM 867.00
Insurans - RM xxx.00 (hrga berubah2 mngikut nilai yg diinsuranskan, tahun)

harga insurans mesti lebih tinggi dari harga roadtax, walhal dulu bila kerajaan letak hrga roadtax tinggi, harga insurans taklah setinggi roadtax.
aku lebih rela bagi kerajan lebih duit dari bagi pihak insurans. boleh pihak kerajaan tambah prasarana negara.

artikel ini menegaskan, pengguna/rakyat selalu ditindas oleh pihak ketiga yang mengambil kesempatan dengan insentif yang diberikan kepada pengguna/rakyat Malaysia. memihak kpd kebenaran tanpa mengira fahaman politik.

14 Jun 2011, Buletin 1:30 petang, TV3. KSU Kementerian Tenaga, Air dan Teknologi Hijau. menyatakan,
K'jaan Umum Rebat
RM 200 bagi Peti Sejuk,
RM 100 bagi Pemanas Udara
bagi setiap pembelian barangan tersebut yang mengunakan penjimatan tenaga bermula Julai 2011.
for sure esok harga peti ais & pemanas udara naik harga jugak!


p/s: lepas ni nak kahwin pun ade insentif barang hantaran, then harga hantaran plak melambung2

2 comments:

WiNd of cHaNgE...
June 14, 2011 at 9:28 PM comment-delete

sume tak leh harap. rakyat kena tipu bulat2. kerajaan ke pihak ke tiga ke sume tahu nk duit je.fak de sistem...

Reply
fiuzzhafiz
June 15, 2011 at 6:01 PM comment-delete

masih menggunakan sistem kapitalis, ini hasilnya

Reply

Post a Comment

Related Post

Flag Counter

free counters

Page Rank

About Me

Penulis adalah pengasas bagi Fiuzzhafiz Works. Penulis merupakan mahasiswa tahun akhir yang kini menuntut di sebuah universiti swasta tempatan dalam bidang teknologi kejuruteraan marin. Semua gambar adalah hakcipta terpelihara melainkan dinyatakan oleh penulis.